WormerWonen: o.a. resultaten 2020, voorkom woninginbraak

WormerWonen is met ruim 2200 woningen een van de sociale verhuurders in de Zaanstreek. Door grote lokale en maatschappelijke betrokkenheid werkt WormerWonen voor én samen met haar huurders aan betaalbaar en prettig wonen in leefbare buurten. Op deze pagina houden we u op de hoogte van onze projecten in Wormer en omgeving.

Resultaten 2020 van WormerWonen in een serie illustraties

In april heeft WormerWonen haar jaarverslag gepubliceerd. Maar zo’n dikke pil doorspitten naar de leukste resultaten en activiteiten van vorig jaar, is natuurlijk een bereklus. Daarom brengen wij de leukste, meest interessante en meest duurzame activiteiten uit 2020 van WormerWonen in kaart met illustraties. De komende maanden zullen wij in onze nieuwspagina een onderwerp met u bespreken. In deze editie bekijken wij onze verhuringen in 2020.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de woningnood groot is en ook in 2020 is het aantal woningzoekenden flink gestegen. Zo waren er vorig jaar in Wormerland, Zaanstad en Oostzaan 3.500 actief woningzoekenden per maand terwijl dit er in 2019 “nog maar” zo’n 2.600 waren. Ook al veel, maar daar zijn er in een jaar tijd nog eens bijna 1.000 zoekenden bijgekomen.

Met de stijging van het aantal woningzoekenden loopt ook de wachttijd voor een sociale huurwoning steeds verder op. Een starter moet gemiddeld zo’n 11,3 jaar wachten voor hij of zij in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. De stijging heeft ook te maken met dat er in de categorie starters veel woningen zijn toegewezen aan woningzoekenden met een urgentie. Dit betekent dat zij ook bij een korte inschrijftijd een sociale huurwoning kunnen krijgen. Daarentegen is het aantal wachtjaren voor doorstromers in 2020 ogenschijnlijk flink gedaald van 22,3 jaar naar 9,2 jaar. Dit laat zich verklaren doordat in 2019 veel seniorenwoningen zijn verhuurd.

In 2020 zijn in Wormerland, Zaanstad en Oostzaan in totaal 105 woningen opnieuw verhuurd via WoningNet. 58,3% van de woningen werd regulier aangeboden, waarbij WormerWonen een aantal voorrangsregels kan toepassen voor starters, doorstromers en senioren. 33,7% van de woningen werd verhuurd aan woning­ zoekenden met een urgentieverklaring. Dit houdt in dat zij door sociaal­medische omstandigheden, stedelijke vernieuwing (bijv. als WormerWonen een oud complex sloopt voor nieuwbouw) of een indicatie passend wonen voorrang kregen op een sociale huurwoning. De laatste 8% van de woningen werd ter beschikking gesteld aan vergunninghouders, urgenten vanuit instellingen etc. WormerWonen heeft in 2020 100% van de woningen passend toegewezen aan huurtoeslaggerechtigde huishoudens.

Het percentage verhuur van woningen aan inwoners uit Wormer­ land is in 2020 68%. Dit terwijl slechts 12% van de vrijgekomen woningen met voorrang voor Wormerlanders werd aangeboden aan inwoners uit Wormerland. Dit komt voornamelijk door het hoge aantal (stadsvernieuwings)urgenten dat in 2020 is gehuisvest.

Met de resultaten van onze verhuringen in 2020 werken we aan ons woon­ en huurbeleid uit ons ondernemingsplan. We willen dat minimaal 75% van de sociale huurwoningen van WormerWonen bereikbaar is voor huishoudens met de laagste inkomens. De duur­ zaamheidsinvesteringen van WormerWonen moeten een positieve invloed op de bijkomende woonlasten voor huurders hebben. En we willen dat onze huurders onze dienstverlening prettig ervaren. In 2020 werd de dienstverlening van WormerWonen gewaardeerd met gemiddeld een 8.

Het complete jaarverslag van 2020 kunt u teruglezen op onze website, Informatie & Contact, Beleid, bestuur en toezicht, Jaarverslag.

MIJN WORMERWONEN VERNIEUWD!

Als je al een account hebt voor ons huurdersportaal, heb je het misschien al gezien. Het huurdersportaal Mijn WormerWonen heeft een heel nieuw jasje. Via het huurdersportaal kunt u 24/7 al uw belang­ rijke woonzaken regelen. U kunt er reparatieverzoeken indienen, huuroverzichten bekijken en betalingsregelingen treffen. Ook is er een kennisbank met antwoorden op de meest gestelde vragen en in de loop van het jaar kunt u er ook al uw correspondentie met WormerWonen terugvinden. Kortom: u kunt bijna al uw woonzaken 24/7 online regelen!

Oproep! Registreer je gratis voor Mijn WormerWonen

Wist u dat u zich als huurder van WormerWonen gratis kunt registreren voor ons handige, online huurdersportaal? Heeft u nog geen account voor Mijn WormerWonen, maar bent u wel een huurder van WormerWonen? Meldt u dan snel aan op www.wormerwonen.nl. Rechts bovenin vindt u de knop “Mijn WormerWonen”, daar kunt u inloggen of gratis een account aanmaken met uw e­mailadres.

VOORKOM WONINGINBRAAK!

Het is weer zover. Zomervakantie! Tijd om er even tussenuit te gaan, maar voor inbrekers is dit juist de tijd om toe te slaan. Mogelijk neemt u al goede maatregelen om inbrekers uit uw woning te weren, maar inbrekers maken graag gebruik van de gelegenheid. De uitspraak de gelegenheid maakt de dief bestaat ook niet voor niets. Maak het inbrekers niet te makkelijk, vooral niet tijdens uw vakantie! Wij helpen u met een paar handige tips:

  • Geef uw woning een bewoonde indruk. Denk aan het instellen van tijdschakelaars op lampen en denk ook aan de buitenverlichting.
  • Voorkom opgestapelde post. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld (tijdelijk) een nee/nee sticker op uw brievenbus te plakken of vraag iemand om regelmatig de brievenbus te legen of de post van de deurmat te halen. Vraag uw buren, vriend of vriendin of een kennis om een oogje in het zeil te houden als u weg bent.
  • Meestal hebben we de neiging ons huis spic en span achter te laten, maar het is juist beter om uw woonkamer en keuken niet al te perfect op te ruimen. Het aanzicht van een gebruikt kopje op tafel of een opengeslagen krant geeft de indruk dat er iemand thuis is.
  • Vergeet ook niet uw ramen en deuren goed af te sluiten. Ook niet als u maar even weg bent. De gelegenheid maakt nog steeds de dief!
  • Tegenwoordig delen we alles het liefst op social media, dus vast ook dat u gaat genieten van een welverdiende vakantie. Maar hiermee zet u de deur voor inbrekers op een kier. Deel uw vakantie pas op social media als u weer thuis bent.

Maak uw woning ‘inbraakproof ’

Sluit als u weg gaat altijd alle deuren en ramen en laat uw huis niet onbeheerd achter. Ook niet voor ‘even’. Een gemiddelde inbraak duurt slechts 30 seconden. Een inbreker die langer dan een paar minuten nodig heeft, staakt meestal zijn poging. Zorg daarom dat een inbreker aan uw huis voorbij gaat.

Meer informatie

Voor spoedeisende zaken belt u 1­1­2. Wilt u de politie spreken en is het geen spoed, bel dan 0900 8844. Op www.veiligheidswijzer.nl vindt u informatie over veiligheid en nuttige, concrete informatie en tips.

WORMERWONEN WENST U EEN FIJNE ZOMERVAKANTIE!

In de zomervakantie hebben wij een lagere bezetting en kan het soms iets langer duren voordat wij de telefoon opnemen. We hopen op uw begrip. De werkzaamheden van WormerWonen, zoals reparaties, onderhoudswerkzaamheden, nieuwbouwprojecten, etc. lopen ook in de vakantie zo goed mogelijk door. In verband met de bouwvakvakantie van 24 juli tot en met 15 augustus zijn echter de meeste van onze aannemers met vakantie. U doet er dan ook verstandig aan uw reparatieverzoeken ruim voor uw en/of de bouwvak­ vakantie aan te melden voor zover dat nodig is. Wij wensen u een hele fijne vakantie toe, geniet ervan!

Meer weten?

Heeft u een vraag of zoekt u informatie over een project? Kijk op www.wormerwonen.nl, bel ons op (075) 642 64 21 of stuur een email aan [email protected].

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?