Winkel en café Het Wapen van Knollendam

In deze rubriek levert Stichting Historisch Oost-Knollendam (SHOK) een bijdrage over de belevenissen van haar inwoners in vervlogen tijden. Heeft u aanvullingen, of wijzigingen op dit item, laat het hen weten via: secretariaat@historisch-okd.nl.

In de nacht van 21 december 1927 ontstond brand in het café Het Wapen van Knollendam. Toenmalige eigenaar Cees van Liempt had niets meer. Het vroor enorm, min 10 graden. De voor- en achterzaal, kleedkamers, schuur, woonhuis en winkelpand werden verwoest. Slechts enkele muren bleven overeind. De Zaanse Brandkroniek meldde; de spuiten rukten rond vijven in. De tocht over het smalle dijkje via Wormer naar Oost-Knollendam, in deze felle koude, met stormachtige oostenwind, zullen de brandweerlieden nog lang heugen, want het was bijna niet uit te houden van de kou. Alle spuiten waren na afloop direct bevroren.

‘Van Hengelaar naar Het Wapen van Knollendam’
Op het pleintje stond café de Hengelaar, waarvan Dirk Kool eigenaar was. Hij verkoopt dit café in 1928 aan J. Stam te Oost-Knollendam. Kort hierna is Cees van Liempt de kastelein en komt de naam Het Wapen van Knollendam op de gevel. Vervolgens kocht van Liempt in 1928 café Damzicht te Wormer. Het café op het pleintje in Oost-Knollendam bleef tot 1961 en werd gerund door verschillende eigenaren. Echter dit pand verbrandde ook en daarmee was de laatste kroeg in Oost-Knollendam ten einde. In december van dat jaar werd de oude school uit 1906 omgebouwd tot dorpshuis Oost-Knollendam, zodat het verenigingsleven doorgang kon vinden.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?