Voorkomen is beter dan Vallen – ook in Gemeente Wormerland

Van oudsher richt onze gezondheidszorg zich op het behandelen en genezen van ziekte. Het voorkomen van ziekte en zeer is daarbij lang onderbelicht gebleven. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor preventie. Het voorkomen van ziekte door het vermijden van roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht krijgt tegenwoordig volop aandacht.

Wat nog niet veel mensen weten is dat val-ongelukken ook een grote impact hebben op de gezondheid van met name ouderen. Vallen komt veel voor. Per jaar valt namelijk één op de drie 65-plussers en de helft van de 75-plussers. Landelijk waren valincidenten in 2019 verantwoordelijk voor 109.000 spoedeisende hulp bezoeken, waarvan 80.000 een breuk of hersenbeschadiging betrof.

Met de groeiende aandacht voor preventie wordt gezocht naar middelen en methoden om valincidenten te voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt voorlichting in combinatie met het oefenen van vaardigheden goede resultaten op te leveren.

Valpreventie-cursus

De noodzaak van het voorkomen van ziekte of ongevallen dringt ook door in de politiek. Zo heeft Gemeente Wormerland zich in deze periode nadrukkelijk gericht op het bevorderen van preventieve zorg. Wij zijn als Verantwoord Bewegen dan ook blij dat we met steun vanuit Gemeente Wormerland een valpreventie-cursus kunnen aanbieden aan inwoners van Wormerland met een verhoogd valrisico of met valangst.

Eind oktober starten we met de eerste van vijf wekelijkse groepsbijeenkomsten van de cursus gebaseerd op het programma Vallen Verleden Tijd. Het programma is ontwikkeld door de Sint Maartens Kliniek in Nijmegen. Daarbij is wetenschappelijk aangetoond dat deelnemers in het jaar na het programma 46% minder valincidenten doormaken.

Neem voor meer informatie contact op met Verantwoord Bewegen.
Eendrachtstraat 3, 1531 DT Wormer
[email protected] 
www.verantwoord-bewegen.nl
075-6426942

Foto: Ellen en Ivo, begeleiders valpreventie-cursus

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?