Vogelgriep vastgesteld in Wormerland

Nadat er eerder in de omliggende regio vogelgriep is vastgesteld, is dit nu ook het geval in Wormerland. De vogelgriep is aangetoond op kadavers die gevonden zijn in het Wormer- en Jisperveld.
De vogelgriep vormt in de basis geen gevaar voor de volksgezondheid. Toch is zorgvuldigheid geboden. Pak een kadaver daarom nooit met blote handen op. En stop een kadaver altijd in een afgesloten zak of container zodat andere dieren hier niet mee in aanraking komen.
De gemeente stelt ook een vervoersverbod in voor pluimvee. Borden met een inrijverbod voor verkeer met pluimvee worden duidelijk aangegeven bij de toegangswegen.
Ophokplicht
Alle pluimveebedrijven moeten hun vogels naar binnen brengen. In bijvoorbeeld een afgesloten schuur of loods. Behalve bedrijven met fazanten en loopvogels. Die moeten hun dieren afschermen. Een ophokplicht geldt voor pluimveebedrijven die vogels houden en daaraan verdienen. Zoals bedrijven die pluimvee houden voor vlees en eieren. Vooral pluimvee dat buiten scharrelt, loopt risico. Deze dieren komen namelijk makkelijker in contact met besmette wilde vogels en -watervogels.
Handleiding hoe te handelen
Om juist te handelen en om te weten welke instantie gebeld moet worden, is er een handleiding gemaakt. Deze is te vinden op de website www.wormerland.nl met als zoekterm ‘vogelgriep’.

TEKST: GEMEENTE WORMERLAND

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?