Verbindende activiteiten recreatiecommissie Jisp

Karin Floris is de voorzitter van de recreatiecommissie Jisp: ‘We streven naar elke maand een activiteit. Daarbij gaat het ons vooral om de verbinding tussen mensen.’ Wat doet de commissie zoal?

De recreatiecommissie bestaat sinds 1969, Karin is nu zo’n zeven jaar de voorzitter van het bestuur. Andere bestuursleden zijn Rania Speldenbrink, Yolanda Korver, Marjan Theissling (penningmeester) en Diana Bentvelzen (secretaris).

Actieve Jispers
Eén keer per twee maanden komen ze bij elkaar. Ze maken een programma met activiteiten voor de bewoners, jong en oud, van Jisp en het Oosteinde in Wormer. Kinderen van het Oosteinde zitten ook in Jisp op school en mochten vroeger niet met hun klasgenoten meedoen. Dat beviel niet, dus besloot men dat deel van Wormer erbij te betrekken. Ze doen als bestuur niet alles zelf, vertelt Karin. ‘We hebben per onderwerp een commissie, bijvoorbeeld voor bingo, de keesavond, paasspeurtocht, Halloween, het steenwerpen, enzovoort.’ Voor het hele programma zijn ongeveer twintig mensen actief, allemaal Jispers.
‘Als bestuur bedenken we wat we gaan doen. Bewoners geven ook input en we kijken naar andere dorpen. Het organiseert makkelijker als je met een goed draaiboek werkt, met vaste punten die terugkomen. Je ziet dat mensen in het dorp ook vanzelf aansluiten bij een onderwerp. Bij Halloween bijvoorbeeld gaan mensen iets passends maken voor buiten, zo versier je met elkaar het dorp.’ Sommige activiteiten kon het bestuur niet voortzetten. ‘Neem bijvoorbeeld de nachtmarkt, die werd te druk bezocht en dat was eigenlijk de bedoeling niet.’ Eén keer per jaar is er een collecte. ‘Met de opbrengst betalen we de onkosten. We merken zeker waardering in het dorp.’

‘Ik vind het leuk om iets te organiseren

Met elkaar
Karin werkt ook als huishoudelijk medewerker bij mensen thuis via de Wmo en als manusje van alles bij café Groos. Voor de voetbalvereniging Jisp deed ze tien jaar lang het secretariaat. Omdat de leden van de recreatiecommissie ouder werden, werd ze benaderd om hier in te stappen. ‘Het zou jammer zijn als dit zou stoppen. En ik vind het leuk om iets te organiseren en mensen met elkaar te zien genieten. We bevorderen zo dat bewoners op een andere manier contact hebben met elkaar dan op het schoolplein of bij de kliko.’ De bestuursleden hebben het heel gezellig met elkaar. ‘Soms moet ik wel een beetje streng zeggen: ‘We beginnen nu met vergaderen.’ We hebben allemaal zo onze eigen talenten. Er is een doener, een creatieveling, iemand die goed is met administratie en eentje met cijfers, ik dus als voorzitter. Dat bundelen we en dan wordt het wat.’ Nu zijn ze bezig met de voorbereiding van Halloween en de Sinterklaasintocht. De bestuursleden hopen dat dit soort ondernemingen in de toekomst voor de samenleving in Jisp blijven bestaan. ‘Dat dit een dorp blijft waar mensen elkaar kennen en een beetje voor elkaar zorgen.’

Zie: www.onsdorpjisp.nl

TEKST: TRUDA ZIJP
BEELD: AANGELEVERD

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?