Van de pest tot en met Covid-19: Digitale bronnen over ziekte en zorg bij het Waterlands Archief

De coronapandemie houdt ons inmiddels ruim een jaar in z’n greep. Nog altijd heeft de ziekte een enorme impact op ons dagelijks leven. Ondanks alle zorgen en voor velen ellende, schrijven we wél met z’n allen geschiedenis. Daarom heeft het Waterlands Archief in Purmerend op het educatieve bronnenplatform www.geschiedenislokaalwaterland.nl twee actuele thema’s ingericht: Coronacrisis in Waterland en Ziekte & zorg.

De meeste bronnen komen uit de collectie van het Waterlands Archief, enkele zijn afkomstig van het Purmerends Museum en van enkele overheidsinstanties.
De website is met name voor het (middelbaar) onderwijs ontwikkeld; de bronnen kunnen worden gebruikt door de docent ter ondersteuning van lessen en door leerlingen voor bijvoorbeeld een werkstuk. Uiteraard zijn andere belangstellenden ook van harte welkom de bronnen te bekijken. Bij eventueel gebruik van bronnen door derden, moet wél vooraf toestemming aan het Waterlands Archief worden gevraagd.

Coronacrisis in Waterland

Na de uitbraak van COVID-19 heeft het Waterlands Archief in de media een oproep gedaan voor materiaal. Met behulp van een deel van de ontvangen foto’s én die, gemaakt door verschillende archiefmedewerkers, wordt het verloop van de coronapandemie in onze omgeving in beeld gebracht. Het thema is nog steeds in ontwikkeling want de crisis is helaas nog niet voorbij. Daarom is nieuw (liefst digitaal) materiaal onverminderd welkom. Dat kan worden gestuurd naar [email protected]. De voorwaarden zijn te vinden op de website van het archief: www.waterlandsarchief.nl.

Ziekte & zorg

De coronapandemie is niet de eerste ziekte die Nederland en ook onze regio heeft getroffen. Door de eeuwen heen hebben verschillende, al dan niet besmettelijke ziektes de Waterlanders geteisterd, denk aan bijvoorbeeld de pest, pokken, cholera, tyfus en tbc. Daarom is een afzonderlijk thema Ziekte & zorg gemaakt met daarin enkele tientallen bronnen uit verschillende plaatsen in het werkgebied van het Waterlands Archief. Enkele voorbeelden: De zogenoemde ledezetters van Jisp, die in de 16e en 17e eeuw een grote reputatie genoten wegens het zetten van gebroken ledematen en de behandeling van ontwrichtingen. Lokale maatregelen, in 1866 uitgevaardigd door de Purmerendse burgemeester in de strijd tegen cholera en in 1918 tegen tyfus. Een rekening uit 1857 van de Edamse apotheker Hoola van Nooten voor onder andere de levering van bloedzuigers. Enkele objecten uit de collectie van het Purmerends Museum met betrekking tot de lokale gezondheidszorg. Het bijzondere verhaal van Grietje Schouten van Marken die tbc niet overleefde maar wél vanwege de ziekte voor het katholieke geloof koos. Adriana Bak uit Wormer in haar kuurhuisje. Foto’s van vroegere apotheken in Monnickendam en Purmerend. Het door de Purmerender ondernemer Nicolaas Ruis in 1926 gestarte taxibedrijf dat uitgroeide tot ambulancedienst. Foto’s van zowel verpleegkundigen als verpleegden in het vroegere Gast- en Proveniershuis in Purmerend.

BRON BEELD: www.geschiedenislokaalwaterland.nl

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug