Uit de oude doos: Het Postkantoor

In deze rubriek levert Stichting Historisch Oost-Knollendam (SHOK) een bijdrage over de belevenissen van haar inwoners in vervlogen tijden. Heeft u aanvullingen, of wijzigingen op dit item, laat het hen weten via: secretariaat@historisch-okd.nl

Het postkantoor van Oost-Knollendam is volgens het chronologisch overzicht van de PTT hier gevestigd op 1 september 1916. De toenmalige kruidenier annex briefgaarder K. Korver had zijn nering op Oostknollendam 41, tegenwoordig Dorpsstraat 53-55. Hij runde de winkel samen met zijn vrouw en werkte ook nog eens in de kastenmakerij ‘De Onderneming’ als timmerman. In 1919 hadden ze de ‘eerste en enige’ telefoon van het dorp, toen er een hulptelegraaf en telefoonkantoor werd gevestigd in verbinding met de PTT Wormerveer. Na Korver kwam Jan Visser in de winkel terecht en hij werd tegelijk postbode. Midden vijftiger jaren nam Jan Stam de kruidenierswinkel annex postkantoor over. In de zeventiger jaren nam zijn kleindochter Wietske de Boer de winkel over, maar binnen een paar jaar was het gedaan. Het postkantoor verhuisde naar het Noordeinde, alwaar Ria Groot haar garage liet verbouwen tot postkantoor. Vanaf 1982 t/m 1994 kwam er een rijdend postkantoor. Daarna was het over met deze dienstverlening in Oost-Knollendam.

Foto hierboven: Winkelnaam ‘de Kleine Winst’, kruidenier annex postkantoor medio 1920. Helena Elisabeth de Groot-Leegwater (L) en Zwaantje Visser-Louw. SHOK archiefnr. 211427.
Foto rechts: Jan Stam in de deur, kruidenier annex postkantoor medio 1965. SHOK archiefnr. 210516.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?