Uit de oude doos: Het Noordeinde Oost-Knollendam

Het Noordeinde van Oost-Knollendam waar de Dorpsstraat overgaat in een dijklichaam richting Spijkerboor, de Oudelandsdijk. Hier was ooit een aanlegplaats voor de zogenaamde schapenboot, die het vee elke dinsdag naar de koemarkt in Purmerend bracht. Dit vervoer stopte al ergens in de zestiger jaren van de vorige eeuw, omdat de veewagen over de weg inmiddels zijn intrede had gemaakt. Het Noordeinde is verworden tot een zwemplaats voor de jeugd. Tot op de dag van vandaag wordt er gezwommen tijdens warme dagen in het voorjaar en de zomerperiode. Een populaire pleisterplaats voor de jongeren uit Oost-Knollendam en omstreken.

Jeugd Oost-Knollendam medio 1938. Staand v.l.n.r.: Gerrie Groot, Aafje Bloem, Tini van de Kapelle en Lien Dekker. Midden v.l.n.r. Piet van de Kapelle, Klaas Bankersen en Cor Dubbeld. Voor v.l.n.r. Piet Dubbeld, Gerrie Daenen, Bertus Bouma, Jannie Korver, Tinie Bruijn, Aagje Max, Lies Biljouw en Annie Duits. SHOK archiefnr. 200440.

Foto rechts: Aanlegplaats Noordeinde medio 1930. SHOK archiefnr. 200142.

In deze rubriek levert Stichting Historisch Oost-Knollendam (SHOK) een bijdrage over de belevenissen van haar inwoners in vervlogen tijden. Heeft u aanvullingen, of wijzigingen op dit item, laat het hen weten via: secretariaat@historisch-okd.nl.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?