Top sportjaar voor Levi!

De meeste jongeren die aan topsport doen, hebben de focus op alleen die ene sport. Maar Levi Veldhuis (14) uit Wormer is dit jaar naast Nederlands Kampioen tennis, ook belangrijk voor zijn voetbalteam JO14-1 van WSV’30 dat als tweede eindigde in de competitie. Om dit te bereiken traint hij 15 uur per week naast zijn VWO opleiding op het St. Michael College. Hoe lukt hem dat allemaal?

De wil om te winnen is op de eerste plaats duidelijk aanwezig. Levi: ‘Wat ik ook doe, van tennis tot voetbal, maar ook tafeltennis of beachvolleybal, ik wil overal bij winnen. Ik ben heel erg fanatiek, net als mijn vader en eigenlijk iedereen bij ons thuis.’ Ten tweede wordt Levi omringd door zijn grootste fans; zijn ouders, broers, andere familie en vrienden en zijn tennistrainer die hem nu een jaar of vier begeleidt vormen een stevig supportnetwerk. En dan is er natuurlijk nog het plezier in de sporten en het trainen zelf, waarmee hij startte zodra zijn zwemdiploma op zak zat.

Voetbal voor het sociale
Levi: ‘Mijn broer is zes jaar ouder en hij zat op tennis en voetbal en dat wilde ik ook. Van tennis wil ik mijn beroep maken, uiteindelijk tot de top honderd behoren en eens op een grand slam spelen. Bij voetbal stel ik mezelf geen doelen, dat doe ik puur voor de lol en om met vrienden te zijn. Het sociale van voetbal trekt me aan. Bij tennis is er veel strijd op de baan; oorlog. Buiten de baan is het gezellig, maar de jongens waar ik mee train zijn veel ouder en wonen niet altijd in de buurt.’

Beter en beter
Begin dit jaar stond Levi nog als nummer 10 op de ranglijst in zijn leeftijdsklasse. Nu is Levi de nummer 2 van Nederland. Levi: ‘Ik ben meer gaan trainen en iets minder gaan voetballen, ook heb ik een goede band met mijn trainer opgebouwd. Eerst waren er veel tegenslagen, verloor ik bijvoorbeeld van iemand waarvan ik dacht te zullen winnen. Mijn vader en trainer helpen me dat steeds beter te verwerken. Meestal ga ik ook iets doen met vrienden, even geen tennis en met een dag ben ik er dan wel overheen. Als je dan een andere keer wel van diegene wint, vergroot dat het vertrouwen in jezelf.’

Nederlands Kampioen
Voor het NK heeft Levi zich goed voorbereid en erg zijn best gedaan om te winnen. De week ervoor heeft hij bij zijn dubbel-maatje gelogeerd en steeds getraind op de banen waar het NK gehouden werd. Levi: ‘Tijdens de week van het NK liep het soepel, na iedere wedstrijd die ik won maakten mijn trainer en ik een nieuw plan voor de volgende wedstrijd. Uiteindelijk bereikte ik de halve finale in de enkel en werd ik Nederlands Kampioen in de dubbel. Daar was ik heel erg blij mee!’ Veel tijd voor feest was er niet, want na het NK volgde opnieuw een intensieve trainingsweek en daarna het Junioren Tour toernooi op niveau Goud (op het NK na het belangrijkste toernooi in Ned.). Ook daar behaalde Levi de halve finale in de enkel en opnieuw won hij het toernooi samen met zijn dubbelmaatje. Spannend was het wel. Levi’s trotse vader Erik die hem zo’n 50.000 km. per jaar rondrijdt: ‘Ik ging helemaal dood, zo ‘close’ was het. Als beloning voor de goede prestaties en potentie mag Levi aankomend jaar trainen op het NTC in Amstelveen naast de Nederlandse toppers Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven. Hoe leuk is dat!’

TEKST: MASCHA SCHRANDER
BEELD: MARLEEN FOUCHIER

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?