Spelen met taal

Op OBS De Eendragt in Wormer is taal een speerpunt. Samen ontdekken, samen werken en samen leren in een taalrijke omgeving in de klas, in de school en in de buurt. De leerkrachten bieden taal in alle groepen aan in actieve werkvormen en binnen betekenisvolle thema’s. In de natuurlessen van juf Dorine komt dat heel mooi naar voren. Mirza, Lisanne, Bryden, Gwen, Isa en Zeynep uit groep 7 beschreven voor ons de lessen.

 

Natuuronderwijs

We hebben Juf Dorine als juf voor natuuronderwijs. Ze is lief, behulpzaam, ze legt alles goed uit, ze is gezellig, grappig, houdt veel van de natuur en dieren. We krijgen elke vrijdag les van haar. Ze wil ons dingen leren over de natuur. Wij vinden het allemaal superleuk om van haar les te krijgen. We doen veel activiteiten met juf Dorine buiten. We gaan naar het speelbos, de Trickel, onze tuin op de kinderboerderij of wandelen door Wormer. In de school verzorgen we ook planten. Er zijn veel planten aan de school gedoneerd en die hebben we verse aarde gegeven, gestekt, van informatie voorzien en door de hele school neergezet.

Ontdekken en leren, taal centraal

Voor het thema geluk gingen we een ronddeel schrijven. Dat is een gedicht van acht regels, waarbij regel één, vier en zeven hetzelfde zijn. Net zoals regel twee en acht. We gingen eerst geurtjes ruiken en dan was het de bedoeling dat je de herinnering aan die geur opschreef in een ronddeel. Deze gedichten versierden we met gevonden bladeren en bloemen, die we zelf gedroogd hadden. Ook hebben we buiten bomen bestudeerd. We maakten er een schets van en op school tekenden we de boom goed. Ze waren supermooi geworden! Deze tekening gebruikten we weer om een 3D stamboom van onze familie te maken.

Voor het thema Nederland gingen we een fotocollage maken. We moesten uit een doosje een kaartje grabbelen. Daarop stond waarvan je een foto moest maken. Bijvoorbeeld: maak een foto van iets dat stinkt of maak een foto van iets dat een herinnering oproept of maak een foto van iets dat warm is. Daarna gingen we van alle foto ́s een collage maken en teksten erbij schrijven.

We hebben de periode voor de kerstvakantie in de tuin op de kinderboerderij gewerkt. Iedere les was er een verslaggever en fotograaf. Iedereen heeft een artikeltje geschreven over de lessen. Daarnaast gingen we iedere les op zoek naar een onderwerp waarover een tweetal een informatief stukje ging schrijven, bijvoorbeeld over paddenstoelen, de stinkende gouwe en de vuurwants. Met onze artikeltjes en foto’s hebben we een eigen krant gemaakt voor de klas en daar zijn we heel trots op!

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?

Eten uit de berm

vrijdag 18 juni 2021|