Sotoh Ajam van Erik Nieuwpoort

Je ziet het, ruikt het, of proeft het en de herinneringen aan je jeugd, of andere tijden komen vanzelf bovendrijven. Iedereen kent wel zo een gerecht. Dit is het verhaal en recept van Sotoh Ajam van Erik Nieuwpoort (57) uit Wormer.

‘Het recept waar ik altijd indruk mee maak is Sotoh Ajam, een simpele maar o zo lekkere Indonesische maaltijdsoep. De oorsprong ligt in Indonesië, maar het recept is op zijn Haags aangepast. Dit komt omdat ik vroeger toen ik een jaar of 23 was een goede vriendin had die ook, net als ik, het heerlijk vond om lekker te koken, en uit Den Haag kwam. Zo kwam het wel eens voor dat we samen Sotoh Ajam gingen koken voor 20 vrienden. Man, dit was het echte werk! Het gerecht leent zich er best voor en je blijft ervan eten… 2 uur ’s nachts was de pan leeg! Echt een recept voor lekker lang tafelen dus. Ik maak het zeker vier keer per jaar en buiten koken is echt heerlijk om te doen. Ik heb dit weekend nog gekookt voor ons, mijn vrouw en twee kinderen en voor onze vrienden met kinderen die recht tegenover ons wonen. Allemaal zeker twee keer opgeschept en de pan was leeg! Heerlijk als mensen kunnen genieten van mijn kookkunsten. Als je eens je vrienden wilt verrassen met een relatief simpele maar o zo heerlijke
maaltijd: ik zeg doen!’

Ingrediënten voor 4 personen:
• 600 gram kippenbouten of poten
• 1 liter water
• 1 kippenbouillonblokje
• 1 grote ui
• 2 tenen knoflook
• 1 boemboe soto ajam
• 4 eieren
• 150 gr taugé
• 3 aardappels
• 50 gr selderij
• 200 gr rijst
• 100 gr mihoen
• Gebakken uitjes|
• Sambal
• Ketjap
• Kroepoek

Bereiding:
Kook de kip ca. 1,5 uur in het water met het bouillonblokje. Haal het vlees van de botjes. Snipper de ui en bak dit donker in ietwat olie, bak dan kort de fijngesneden knoflook mee. Doe daarna de kip erbij en bak dit ook nog even mee. Dan de boemboe erbij en ook even aanbakken. Doe alles terug in de bouillon voor een half uurtje. Kook de aardappels (heel), de rijst, de mihoen en de eieren. De gekookte aardappels in plakjes van 5 mm snijden, de eieren pellen, doormidden snijden en overgieten met zoetzure saus. Dan gaat de pan met de kip op tafel. Doe de andere ingrediënten in bakjes en zet deze bij de pan. Schep in een grote kom de rijst, mihoen en hierover de kip met de bouillon. Hierop nog de aardappel, ei, selderij, gebakken uitjes en kroepoek… Of gewoon opscheppen wat je lekker vindt!

RECEPT EN BEELD: ERIK NIEUWPOORT

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?