Schaakpret: Frank Tijdeman

De vorige aflevering heb ik het onderwerp tactiek besproken met voorbeelden van Max Euwe, onze enige wereldkampioen schaken. Tactiek is een onuitputtelijke bron om ongelofelijke schaakmomenten mee te creëren en eigenlijk ook de meest ‘makkelijke’ manier om een schaakpartij te beslissen.

Nu, een tweetal stellingen met weinig schaak­ stukken en toch vol creativiteit/tactiek. Vaak worden stellingen met weinig stukken afgedaan als simpel, geheel ten onrechte.

Ik zal één voorbeeld geven met de oplossing erbij en een tweede opgave voor jou om de oplossing zelf te vinden. Je hebt wel gemerkt, dat ik geen diagrammen geef! Ik wil graag dat je de stelling zelf op het bord zet en aan de slag gaat. Dat betekent, rustig opzetten en controleren en dan 13 minuten de oplossing zoeken.

Op het bord de eerste stelling: Wit, Kg3­Lc1­Pd5 en Zwart, Kh8­Lh5 en pion e4. Wit speelt en wint! Je gaat nu analyseren.

Oplossing: 1. Pd5­f6 / Lh5­d1 2. Lc1­h6 (zwarte koning gevangen) pion e4­e3 3. Lh6­f8 pion e3­e2 4. Kg3­f2. De pion op e2 gaat verloren, daarna loopt de witte koning naar veld h6 en geeft mat via Lf8­g7, schaakmat!

De tweede stelling wil ik heel graag aan jou overlaten. Er zijn wel overeenkomsten met stelling één. Wit, Kh4­Lc1­Ph6 en pion h7. Zwart Kh8­Ld7 en pion e4, wit speelt en wint. Nadat je de stelling hebt opgezet, kijk je er 13 minuten naar en bedenk je een plan.

Voor beide stellingen geldt dus, dat de witspeler een goede stelling heeft bereikt. De witspeler moet dan toeslaan met de individuele kracht van het schaakstuk. Natuurlijk is het herkennen van een tactisch moment weer heel belangrijk!

Je ziet dat de individuele kracht van een schaakstuk, veel meer wegen opent naar onverwachte creativiteit.

Ik ben benieuwd naar jouw reacties/vragen/ tips, mail ze aan de redactie.

Met schakers groet,
Frank Tijdeman
Schaaktrainer 3 KNSB
www.schaakpret.nl

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?