Recreëren dichtbij huis

Net schuinboven de Zaanstreek ligt het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Het gebied biedt een scala aan watersportmogelijkheden. Met in het achterland agrarische bedrijvigheid en cultureel erfgoed, zoals forten en molens. De vele wandel- en fietsroutes in de streek leiden je over slingerende dijken en langs polders en het meer. De recreatiegebieden Aagtenpark en De Buitenlanden met Landgoed Rorik tussen Assendelft, Heemskerk en Beverwijk zorgen voor een mooie landelijke aansluiting op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.

Heb je zin om er op uit te trekken, dan zijn dit de aanraders.

Fort K’IJK
Vanuit Wormer, Wormerveer of Assendelft kun je via de Krommeniedijk eerst naar Fort K’IJK fietsen.
In het fort kun je je onderdompelen in de natuur van de Stelling van Amsterdam.
Naast dit fort wordt in het voorjaar een weiland onder water gezet, waar honderden vogels komen foerageren. Ze hebben vanuit hun overwinteringsplek vele kilometers gevlogen en komen hier, na het eten, weer nestelen. Tureluurs, kieviten en grutto’s, er is van alles te bekijken. Neem vooral je verrekijker mee!

Erfgoedpark De Hoop bij oeverpark Zwaansmeer
Na Fort K’IJK kronkelt de weg door het weidelandschap.
De volgende stop kan Erfgoedpark De Hoop zijn. Een prima plek om te ontdekken, met een fijne ijssalon en een restaurant. Je kan er zelfs overnachten. Het Erfgoedpark wordt de komende jaren nog leuker. Er komt een informatiecentrum over Cornelis Corneliszoon van Uitgeest en de betekenis van zijn uitvinding van de houtzaagmolen, het Oer-IJ landschap en de plannen voor de bouw van een nieuwe houtzaagmolen op het terrein waar een informatieplek komt.

Bij recreatieterrein Zwaansmeer kunnen kinderen lekker zwemmen en spelen. Langs de oever van het Uitgeestermeer vind je verschillende restaurants, vaak met een prachtig terras. Kortom, een wereld van onontdekte recreatiemogelijkheden vlak naast de deur.

De Woude en jachthavens
Een volgende aanrader is het eiland de Woude. Een overtocht met het pontje brengt je in een andere wereld.
Of, maak een tochtje om het hele Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Dat kan natuurlijk met de auto, maar ook op de fiets. Bij Akersloot neem je de pont, dat alleen is al een hele belevenis. Bedenk ook even dat bij iedere jachthaven een uitstekende horecagelegenheid is. Heerlijk genietend van een drankje zie je vanaf het terras de boten komen en gaan.

Volgende keer vertellen we je meer over de vaar- en kanoroutes.
Kijk voor meer informatie op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.
Wandelen, fietsen, zeilen, surfen, varen, zwemmen en kanoën, het kan allemaal.
Wij wensen je alvast een heerlijke zomer toe. 

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?