Recreëren dichtbij huis

Recreatiegebied Alkmaarder en Uitgeestermeer biedt een groot aantal mogelijkheden voor watersport. Hoe leuk is het om het gebied vanaf het water te ontdekken? Of je dat nu met een sloep doet, een sup of een kano, verrassend is het in ieder geval. Heb je zin in een leuke dag op het water? Dan geven we je graag een tip!

Met een kano door de polder
In het gebied zijn vier kanoroutes uitgezet, met elk een eigen kleur. Je kan kiezen uit de Uitgeestermeerroute, de Stieroproute, de Crommenijeroute of de Woudpolderroute, allemaal routes tussen de 5 en 10 km. We lichten er één route voor je uit.

De Crommenijeroute
In een kano verrast de polder je keer op keer. In de lente is het een drukte van jewelste met allerlei bijzondere diersoorten. Je ziet veel weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit. Verder zijn er vele riet- en watervogels zoals rietzangers, rietgorsjes en futen. Luister ondertussen naar het gezang naar van de verschillende soorten. De route is 9,5 km lang en is rood gemarkeerd.

Molens hielden de polder droog
Vanaf de polderkant komt De Tweede Broekermolen (1631) in zicht. Dit is één van de vijf molens die vroeger de polder Uitgeesterbroek droog hielden. Verderop peddel je langs het gemaal Meldijk, dat in 1874 is gebouwd. Deze regelt het waterpeil van Uitgeest, Heemskerk en een deel van Beverwijk en pompt overtollig polderwater naar het één meter hogere Uitgeestermeer. Daarnaast ligt de van oorsprong laat-middeleeuwse sluis, die in 1950 is verbreed en voorzien is van een ijzeren ophaalbrug.

Restanten van de veenrivier
In de 12e eeuw ontstonden de wateren zoals de Weijenbus en het Vroonmeer waar je overheen vaart. De golfslagwerking, veroorzaakt door de westenwinden, heeft er voor gezorgd, dat deze brede wateren in omvang toenamen tot kleine meertjes. De veenstromen Crommenije, Noorderham en Zuiderham zijn restanten van een brede, deels verlande en dichtbegroeide veenrivier, en verbond het oude IJ met de Schermer, maar werd in 1357 bij het dorpje Krommeniedijk afgedamd. Genoeg te zien dus. Bij kanoverhuur De Aker, kun je een kano huren.

Kijk voor deze of andere kanoroutes op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl. of kijk op de website voor meer ideeën voor een dagje uit dichtbij huis!

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?