Pionzetten doen ertoe!

Even heel actueel, Jorden van Foreest heeft het Tata Steel Chess toernooi in Wijk aan Zee gewonnen! Eindelijk weer een Nederlandse winnaar sinds 1985 (Jan Timman). Schaken is in Nederland de denksport met een groeiend aantal geïnteresseerden.

Na deze opening wil ik graag naar de opening op het schaakbord. Het schaakspel kent
drie kernwoorden die gebruikt worden om een goede partij op te zetten; ontwikkelen, samenwerken en PLAN. Vanuit de eerste zetten op het schaakbord (de opening) zijn de kernwoorden van kracht. Aan de hand van twee voorbeelden zal ik het begrip ‘ontwikkeling’ toelichten.

Een heel belangrijk detail tijdens de openings- fase is dat de ‘kleine’ pion een hoofdrol vertolkt. De pion geeft de richting van de schaakstukken aan. Hij is maar één punt waard, echter als je de pion niet met respect behandelt, win je geen enkele partij.

Hier gaan we met voorbeeld één, waarbij wit heel onvoorzichtig met de pionnen omgaat. Tip, gebruik een schaakbord met cijfers/letters. Je kunt dan de zetten goed op het bord uit- voeren, wit begint. Graag begin ik met het ‘Gekkenmat’: 1. f2-f3 / e7-e5 2. g2-g4 / Dd8-h4 schaakmat. Je ziet, de witspeler heeft twee hele onhandige pionzetten gedaan, waardoor de witte koning door de zwarte koningin (dame) schaakmat kan worden gezet. De witte koning kan niet ontsnappen aan de aanval (schaak de koning) en verliest direct de partij.

In voorbeeld twee krijgt wit een revanche. Hierbij ontwikkelt wit drie stukken en ze gaan goed samenwerken. Buitengewoon detail is, dat als je goed staat je soms met een BB-zet (Brute Briljante-zet) moet toeslaan. Aan de slag: 1. e2-e4 / e7-e5 2. Pg1-f3 / d7-d6 3. Lf1-c4 / a7-a6 4. Pb1-c3 / Lc8-g4 en nu de BB-zet 5. Pf3xe5 / Lg4xd1 (zwart staat een dame voor) en nu gaat wit aan de slag met zijn plan en samenwerking! 6. Lc4xf7 schaak / Ke8-e7 (even veilig) 7. Pc3-d5 schaakmat!! Alle velden rondom de zwarte koning zijn ook in bezit van de witte stukken.

Je ziet dat pionzetten ertoe doen. Achteloos de pion zetten is een planloze opzet van de schaakpartij en dan kan je dus heel snel verliezen. Het blijft heel bijzonder om te zien, dat veel beginners dus veel pionzetten in de opening doen. Volgende keer aandacht voor het middenspel!

Met schakers groet,
Frank Tijdeman
Schaaktrainer 3 KNSB Schaakpret.nl

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug