Laatste nieuws uit Wormerland

Openbare verlichting, het aan- en uitschakelen gaat veranderen

Een groot deel van het openbare verlichtingsnet wordt in onze gemeente aan en uitgeschakeld met een Toon Frequent (TF) signaal. Vanaf begin februari 2021 stopt de netbeheerder Liander met het verspreiden van het TF signaal in Noord-Holland. Dit betekent dat Liander en ook de gemeente, de openbare verlichting vanaf februari anders aan en uit gaan zetten.

Voordat Liander het TF-signaal in Noord-Holland definitief uitzet, willen zij er zeker van zijn dat alle TF-kastjes vervangen zijn door een ander systeem. Het is namelijk belangrijk dat de openbare verlichting net als normaal gewoon aan en uit blijft schakelen. Dit wordt gecontroleerd door middel van een testperiode. De testperiode start maandag 16 november en loopt door tot en met vrijdag 11 december.

Tijdens deze testperiode kan het zijn dat de straatverlichting op sommige plekken, doordeweeks, overdag brandt. Ziet u overdag ergens brandende straatverlichting? Geef dit dan zo snel mogelijk aan de gemeente door. Dit kan door een melding woon- en leefomgeving te doen, op de website van de gemeente.

TF-signaal stopt definitief op 1 februari 2021

Als de testperiode goed doorlopen wordt en verder alles volgens planning verloopt, betekent dit dat het TF-signaal definitief in Noord-Holland stopt op maandag 1 februari 2021. Het laatste TF-signaal dat Liander zal uitsturen is het ‘AAN’-signaal. Dit zorgt ervoor dat verlichting die toch nog op basis van TF schakelt continu blijft branden en er geen onveilige situaties ontstaan.

Zorg dat je niet meer op het TF-signaal meelift

Er zijn bedrijven en organisaties die het TF-signaal gebruiken in hun eigen installaties, bijvoorbeeld voor het aan- en uitschakelen van eigen (galerij)verlichting of koelinstallaties. Zodra Liander stopt met het TF-signaal heeft dat gevolgen voor organisaties die het gebruiken in hun eigen installaties. De toepassing werkt dan niet meer naar behoren. Alle toepassingen die gebruik maken van het TF-signaal moeten daarom op een andere manier aangestuurd worden voordat het signaal stopt. Tref op tijd voorzorgsmaatregelen als u dat nog niet gedaan heeft.

Meer informatie vindt u op de website van Liander.

lantaarnpaal

Repair Café Scwo

zaterdag 21 november 2020|