Op de kant ben je vrienden en op het water elkaars concurrent

Milan Dekker uit Wormer vond al op jonge leeftijd zijn grote passie in kanosprint. Naast zijn studie ligt daarop alle focus, met als doel: De Olympische Spelen van 2024. De meervoudig Nederlands kampioen doet er alles aan om zijn doel werkelijkheid te laten worden.

Milan: ‘Ik was ongeveer tien jaar toen ik ging kanovaren bij De Zwetplassers in Wormer.
In die beginperiode deed ik nooit aan wedstrijden mee. We gingen gewoon op vrijdagavond met een groepje gezellig varen. Later ging ik, aangemoedigd door trainers, toch meedoen aan wedstrijden. Ik bleek er wel aanleg voor te hebben. Vanaf toen ging ik steeds meer trainen, deelnemen aan toernooien en mijzelf ook doelen stellen.

Ik begon met twee keer per week trainen, ging toen naar zes en inmiddels train ik nu twaalf à veertien keer per week. Meestal één tot anderhalf uur per keer. Soms doe ik duur- trainingen van twee à drie uur lang. Dat is echt nodig, want ik wil een topsporter A-status behalen. Ik studeer nu nog commerciële economie aan de Johan Cruyff Academy, waar ik alle begrip en ruimte krijg om me te ontwikkelen in het kanoën. Maar als ik over drie en een half jaar afgestudeerd ben, wil ik me volledig op de sport richten. De kleine bijdrage die je als sporter met een A-status van het NOC*NSF krijgt helpt daarbij.


Van A naar B
Eerst moet ik me eind april als snelste Neder- lander op het Internationale Frühjahrsregatta in Essen kwalificeren voor het EK en WK. Dat is niet makkelijk, want in Duitsland komt altijd de wereldtop van kanoland aantreden. Wanneer ik gekwalificeerd ben voor het EK en WK moet ik standaard op het WK in de top negen varen om een A-status te krijgen. Hopelijk kan ik in een éénpersoonsboot aan de 1000 meter kanosprint op de Olympische Spelen van 2024 meedoen. Ik kan me hier- voor een jaar van tevoren kwalificeren als ik een plek in de top vijf weet te behalen.

Bij kanosprint ga je zo hard mogelijk van A naar B. De 1000 meter is mijn specialiteit, hierop ben ik sterker dan op de kortere of langere afstanden. Naar andere disciplines van kanoën, zoals slalom, afdalen, freestyle of surfski heb ik eigenlijk nooit gekeken. Tegen- woordig doe ik wel af en toe marathons, maar puur als training.

Ik probeer de beste vorm in kracht en inhoud te bereiken. In de zomer kano ik ongeveer negen keer per week en in de winter drie à vier keer per week, maar mijn trainingen bestaan niet alleen uit kanoën. Ik doe ook aan kracht- trainen, fietsen en ik loop veel hard. Zwemmen hoort er normaal ook bij maar, in verband met corona, zijn de zwembaden nu dicht.

Ik heb bijna altijd zin om te trainen. Soms zitten er weleens dagen tussen dat ik minder gedreven ben, dit kan bijvoorbeeld komen door het weer. Toch stap ik dan in mijn boot en doe ik de volledige training. Achteraf heb ik daarna altijd een goed gevoel en ben ik blij dat ik toch gegaan ben.

Gezelligheid, natuur en reizen

Sinds 2016 maak ik onderdeel uit van het Nederlandse team. Op dinsdag en donder- dagochtend ben ik om 7.30 uur aanwezig op de Bosbaan in Amsterdam. Eens per twee weken trainen we daar ook op de zaterdag en soms ook nog op zondag. In het weekend zijn ook de teamleden die aan de andere kant van het land wonen erbij. In de kanosport heb je altijd wel goed contact met andere sporters, op de kant ben je vrienden en op het water ben je elkaars concurrent.

Naast de Bosbaan, vaar ik ook vaak op de Zaan, het Zwet of door het veld, bijvoorbeeld een rondje Jisp. Het zijn hele mooie omgevingen, waar je nooit raakt uitgekeken. Dat vind ik het leukste aan kanoën, je bent één met de natuur en door alleen een peddel en een boot kan je een hoge snelheid op het water behalen.

Daarnaast kom je als topsporter op veel ver- schillende plekken, denk hierbij bijvoorbeeld aan Hongarije en Roemenië. Op trainings- kamp in Portugal ben ik fulltime bezig met mijn sport. We trainen dan drie of•vier keer per dag, door de mooie locatie en het lekkere weer kijk ik uit naar elke training.’

BEELD: BERT OLDENBURG, BEAU EXPOSURES

Sportieve uitblinkers gezocht

Een ‘sportieve uitblinker’ is een sporter, vrijwilliger, supporter of sponsor die zich op een leuke of sportieve manier inzet, of uitblinkt. Weet jij iemand die we kunnen interviewen voor deze rubriek? Tip ons! Of beter nog, wordt mee-maker en stuur een artikel in naar: [email protected]

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug