Onmiddellijke opvang Oekraïners Wormerland

Wormerland 6 maart 2022. Dit weekend hebben de gemeente Wormerland en WormerWonen in hoog tempo 5 woningen beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het zijn 5 woningen aan de Gele Lisstraat die op dit moment tijdelijk worden verhuurd in afwachting van de vernieuwingsplannen voor deze woningen. De woningen worden maandag 7 maart geschikt gemaakt en ingericht, zodat ze onmiddellijk kunnen worden gebruikt. Een gezamenlijke actie van gemeente en woningcorporatie.

Maandagochtend gaan de corporatie en de gemeente gelijk aan de slag. De voorbereidingen zijn dit weekend gedaan. De woningen worden gesausd en ingericht, maar ook de water en elektriciteit-levering dienen te worden geregeld. Daarnaast dienen de vluchtelingen te worden opgevangen en begeleid. Je kan ze niet aan hun lot overlaten.

‘Normaal gesproken regelen we eerst de contracten, maar die tijd hebben we nu niet,’ zegt directeur John van Nimwegen van WormerWonen. ‘Dit is een noodsituatie en dan moeten we onmiddellijk handelen,’ voegt wethouder Jeroen Schalkwijk toe. Jeroen Schalkwijk vertrouwt op de kennis en routine bij de gemeente en de corporatie, maar denkt dat er ook veel geïmproviseerd moet worden. ‘Maar dat lukt vast ook wel,’ verwacht hij.

Welke personen er naar Wormer komen en wanneer precies, is nu nog niet bekend. ‘Dat horen we hopelijk in de loop van maandag van de veiligheidsregio,’ zegt Jeroen. ‘Wij gaan er vanuit dat het vooral vrouwen en kinderen zijn. Dat betekent inderdaad dat we ook met scholen aan de slag moeten. Maar ook daar heb ik vertrouwen in.’

Corporatie en Gemeente zijn al enige jaren bezig met de vernieuwing van Plaszoom west, waartoe ook de woningen aan de Gele Lisstraat horen. De tijdelijke opvang van vluchtelingen zal dat proces niet vertragen. ‘Dat mag ook niet,’ volgens van Nimwegen omdat ‘op de huidige locatie bij vernieuwing 80 extra woningen kunnen worden gebouwd en die hebben we hard nodig met de huidige woningnood.’

TESKT: WORMERWONEN

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?