Nu leef ik voor de sport

Wormenees Terrenc Griemink heeft het korfbal met de paplepel ingegoten gekregen. Al op vierjarige leeftijd probeerde hij de bal in de korf te werpen. Nu is de vierentwintigjarige student aan de PABO een kersvers lid van het nationale korfbalteam. Het achttal dat bestaat uit vier vrouwen en vier mannen.

Familietraditie
Vrijwel al zijn familieleden spelen ook, zijn oom, tante, broer en ouders. Zijn grootvader van moederskant, Visser geheten, is betrokken geweest bij de oprichting van Groen Geel, IJskoud de Beste, de zeer populaire korfbal­ vereniging in Wormer waarvan Terrenc ook lid is. Eigenlijk kunnen kinderen vanaf vijf jaar in clubverband meespelen, maar zijn moeder coachte een pupillenteam en had een spelertje te kort. Zij had het talent zogezegd in eigen huis. Daarna doorliep Terrenc met glans de diverse jeugdteams. Bij de junioren werd zijn team tweemaal Nederlands kampioen, net zoals bij de C1. Daarna volgden diverse Neder­ landse kampioenschappen, zowel indoor, in de Ziggodome bijvoorbeeld, als op het veld.

We trainen veel, maar ik vind het spelletje leuk

Verschillende competities
In het najaar wordt een helft van de buiten­ competitie gespeeld, daarna volgt een aparte binnencompetitie die duurt tot begin april. Vervolgens wordt de competitie buiten afgemaakt. Het kan dus zijn dat je als speler bijvoorbeeld binnen hoger of lager speelt dan buiten. Groen Geel speelt buiten in de hoofdklasse en binnen in de korfballeague, een hogere afdeling. Terrenc: ‘Ik speel al mijn hele leven met mijn vrienden en ben met hen steeds een stapje hoger gegaan. Het was een uitdaging om steeds in het eerste team terecht te komen. Daar hebben we evengoed veel voor moeten trainen, maar ik vind het spelletje leuk.’

Oorsprong
Begin vorige eeuw ging de onderwijzer Nico Broekhuysen voor een handarbeidcursus naar Zweden. Daar zag hij meisjes en jongens samen een ingewikkeld ringspel spelen. Teruggekomen in Amsterdam, versimpelde hij de regels en verving de ring door een korf. De Amsterdamse Bond voor Lichamelijke Opvoeding zag wel wat in zijn spel. In 1903 werd ‘s werelds eerste korfbalbond opgericht, zeventien jaar later was het tijdens de Spelen in Antwerpen een demonstratiesport. Korfbal is niet olympisch, maar maakt wel onderdeel uit van de Wereldspelen, ook onder de auspiciën van het IOC.

Sport en opleiding
Terrenc heeft eerst een MBO sportopleiding gedaan en zit nu in zijn laatste jaar bij de PABO, loopt stage op een school in Amsterdam­West. Een echte uitdaging, maar die gaat hij net als bij zijn sport niet uit de weg. ‘Tijdens de Corona­periode waren er geen wedstrijden, konden we niets met de eigen ploegen. Net zoals een paar spelers van andere verenigingen kreeg ik de uitnodiging van de bondscoach om me te laten zien. Ik kreeg na afloop wat verbeterpunten mee, met betrekking tot de aanval moest ik meer aanwezig zijn.’ Met zijn lengte van bijna twee meter is Terrenc natuur­ lijk een ideale rebounder.

Fulltime voor de klas gaan staan kan alsnog

Klaar voor het grote werk
Vanaf begin mei traint hij mee met de nationale selectie. Het is zwaar, korfbal is een interval­ sport, maar Terrenc doet er alles aan om klaar te zijn. Zijn eerste doel was om met Groen Geel op het hoogste niveau te spelen, dat is al twee seizoenen gelukt, nu wil hij het liefst bovenaan die competitie eindigen. ‘Bij het Nederlands team sta ik nu onderaan de ladder. Ik hoop uiteindelijk ook daar een vaste waarde te worden. Rond mijn vijfendertigste kan ik alsnog fulltime voor de klas gaan staan. Nu leef ik voor de sport.’ Een kwestie van investeren om uiteindelijk een (betaalde) A­status te krijgen. In oktober staat het EK op het programma. Van de tien mannen gaan er zeven mee. Terrenc doet er alles aan om daar•bij te horen. En volgend jaar wil hij natuurlijk ook graag bij de Wereldspelen in Amerika zijn.

Momenteel is het korfbal nog niet olympisch, maar dat zou in de toekomst weleens kunnen veranderen, want juist het feit dat er met gemengde teams wordt gespeeld, spreekt het IOC heel erg aan. De basis is op het moment nog iets te smal. Er zijn landen in opkomst, zoals onder meer Portugal, China, Taiwan en Tsjechië en Nederland doet er alles aan om met een actief promotiebeleid de concurrentie te versterken. In totaal zijn rond de zeventig landen aangesloten bij de Internationale Korfbal Federatie. Bij de elf wereld­ kampioenschappen die sinds 1978 zijn georganiseerd, was het affiche van de finale echter steeds dezelfde: Nederland tegen België. Waarbij onze zuiderburen slechts eenmaal nipt aan het langste eind trokken.

TEKST: GUUS BAUER
BEELD: WOUTER KEURIS (PORTRET), ERWIN BARTMAN – BIRDYMAN FOTOGRAFIE (ACTIEFOTO)

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?