Met mode het verschil maken

Sietske Koene mode is een verrassende winkel wat betreft de hoge kwaliteit van de collecties, het niet aflatende enthousiasme van de eigenaren Sietske en Dirk, maar ook vanwege de ruimte: honderdvijftig vierkante meter verstopt in een L­-vorm.

Echte Zaanse winkeliersfamilie
Grondlegger Pieter Koene, de overgrootvader van Dirk, was een echte handelsman, maar ook iemand die toen hij in 1886 op de Marktstraat zijn damesmodezaak begon een duidelijke visie had op kwaliteit en verfijning. Al vanaf de start mochten er beslist geen concessies gedaan worden aan de gebruikte stoffen en aan de productie. Een uitgangs­ punt dat men tot op de dag van vandaag nog steeds hanteert. Geen handeltjes, geen bulkkoopwaar, consequent blijven.

Dirk: “Wij zoeken constant naar kwaliteit, naar originaliteit, naar trend­ en tijdloze mode in een goede prijs­kwaliteits­verhouding, krijgen daardoor nog weleens het stempel ‘chique’ of ‘exclusief ’ opgeplakt, met daarbij de onderliggende gedachte ‘relatief duur’, terwijl we eigenlijk heel toegankelijk zijn, cliënten vaak verrast zijn hoe goed ze bij ons kunnen slagen.”

Zaanbocht
Sietske en Dirk hebben uiteraard gevoel voor smaak, zijn cultureel en maatschappelijk betrokken, hebben een paar jaren her het plan bedacht om met kwaliteitswinkels aan de Zaanbocht gezamenlijk op te trekken. Dirk is – het zit hem in de genen – net als zijn grootvader een echte organisatie­ en verenigingsman. ‘Het enthousiasme dat ik voor onze winkel heb, heb ik ook voor de Zaanbocht. Samen kun je kansen beter benutten, leren van de processen die zich in de wereld afspelen en op een bescheiden manier proberen om bij te dragen aan verbetering.’ Middelmatigheid is overal, juist door gezamenlijk de kwaliteit van de detailhandel te benadrukken, verbeter je een winkelgebied, kun je naam maken in en buiten de regio.

Slow fashion
Grote winkelketens springen bij het ontdekken van een trend direct op de markt, laten in zeer korte tijd in het verre oosten prompt de gewenste kleding maken die ‘in’ blijkt te zijn. Net zo ongezond als fastfood. Gemaakt onder foute omstandigheden tegen dumpprijzen. “Je kunt niet een collectie bedenken en ontwikkelen in pakweg een paar weken. Het milieu­ en maatschappelijke element vinden wij net zo belangrijk als de kwaliteit. De herkomst van het materiaal, de garens. Wij zijn duidelijk van de slow fashion, van kwaliteit in plaats van kwantiteit. En dat begint in het collectief hier ook echt te leven. Het kan beter mooi, beter goed.”

Sietske Koene Mode
Marktstraat 1, 1521 DW Wormerveer
075 628 17 02
[email protected]
www.koenemode.nl

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?