Laarzenpad 16 juli open

Alles over ‘Het Laarzenpad’ door het Wormer en Jisperveld
Door het Wormer en Jisperveld loopt een parel van een wandelweg die slechts een paar maanden per jaar toegankelijk is: ‘Het Laarzenpad’.

Wanneer is ‘Het Laarzenpad’ open?

Vanaf 16 juli t/m 14 oktober kun je jaarlijks genieten van dit prachtige wandelpad.
Van 15 oktober t/m 15 juli is de wandelweg gesloten, omdat het een rustgebied is voor smienten en om het broedseizoen niet te verstoren.

Waar start ‘Het Laarzenpad?

‘Het Laarzenpad’ start op het Oosteinde in Wormer tussen huisnummer 88 en 90, of als je hem andersom wilt lopen vanaf de Wijdewormer Ringdijk. Het startpunt aan de Wijdewormer Ringdijk is niet per fiets of auto te bereiken. Om er te komen, loop je vanaf het verharde deel van de Ringdijk nog ongeveer een kilometer extra over het onverharde deel, tussen de schapen door.

Mag mijn hond op ‘Het Laarzenpad’ lopen?

Je trouwe viervoeter mag helaas niet mee. Het pad is verboden voor honden. Dit is waarschijnlijk om de dieren in het gebied niet te verstoren.

Hoe lang is ‘Het Laarzenpad’?

Het officiële ‘Laarzenpad’ (dus zonder de extra kilometer over het onverharde deel van de Wormer Ringdijk) is 1,7 kilometer lang. Je kunt het pad natuurlijk heen en teruglopen, maar je kunt het ook onderdeel maken van een grotere wandeling.
Er is een goede kaart van het gebied waar je meerdere wandelroutes op kunt vinden.

Heb ik laarzen nodig?

Het eerste deel, vanaf het Oosteinde, is verhard, daar heb je sowieso geen laarzen nodig. Het tweede deel is onverhard en je komt onderweg hier en daar een modderpoeltje tegen. Als het niet te erg geregend heeft, dan is de grond niet drassig en dan kom je wel droog over. De beheerders van het pad zijn zo vriendelijk geweest om stenen en pallets neer te leggen bij de modderige stukken. Heeft het wel veel geregend, dan is de grond waarschijnlijk overal zompig, dus dan is een paar laarzen aan je voeten wel fijn.

Hoe staat de route aangegeven?

Aan beide uiteinden van ‘Het Laarzenpad’ staat een metalen hek met daarop een wit bord met de tekst ‘Gesloten van 15 oktober t/m 15 juli i.v.m. rustgebied smienten en broedseizoen’. Vanaf de kant van de Wijdewormer Ringdijk, moet je daar dus eerst over het onverharde deel van de dijk heen lopen.
Onderweg kom je enkel het eerder beschreven bordje met ‘VOETPAD’ tegen. Verder is er geen bewegwijzering. Maar als je weet dat je vanaf het Oosteinde op het verharde deel moet blijven lopen totdat je het smalle kleine bruggetje met het bordje ‘VOETPAD’ tegenkomt aan je rechterkant, dan kan er niets mis gaan. Wil je toch nog wat extra houvast, maak dan met je telefoon een foto van de routekaart op het bord aan het begin. (Alleen aan de kant van het Oosteinde.)

Voorproefje ‘Laarzenpad’

Op dit filmpje over ‘Het Laarzenpad’ kun je precies zien waar het pad aan beide kanten begint en wat je onderweg verwachten kunt.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?