Kunnen we u een ‘handje’ helpen?

Meestal staan we er niet bij stil hoe afhankelijk we zijn van onze handen, totdat er pijnklachten ontstaan. Activiteiten zoals typen, tillen, aankleden of koken kunnen moeilijk uitvoerbaar worden. De hand is een complex mechanisme die een belangrijke rol speelt in ons dagelijks functioneren.

Bij hand-, pols-, of armklachten kan een afspraak met de handtherapeut een oplossing zijn. Een handtherapeut is een ergotherapeut of fysiotherapeut die middels opleiding en ervaring gespecialiseerd is in handaandoeningen. Chantal Olij is fysiotherapeut en handtherapeut bij Verantwoord Bewegen: ‘De kennis vanuit de opleiding fysiotherapie is te globaal voor het adequaat behandelen van handletsels. De opleiding tot handtherapeut is daardoor echt een aanvulling in de fysiotherapie praktijk.’

Een veel voorkomende aandoening in de handtherapie is duimbasis artrose. Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen minder van kwaliteit wordt, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. De aandoening komt met name voor bij vrouwen boven de 50 jaar en kan invloed hebben op de kwaliteit van leven. Bij duimbasis artrose kunnen de duimbasis en duimmuis pijnlijk zijn bij bijvoorbeeld schrijven, knijpen of potjes opendraaien. In wetenschappelijk onderzoek komt steeds meer naar voren dat deze patiëntengroep goed behandeld kan worden door een handtherapeut en dat dit een mogelijke operatie uitstelt. De behandeling bestaat dan uit adviezen, oefentherapie en een spalk.

Naast artrose klachten kan de handtherapeut ook helpen bij revalidatie na operatie, sportblessures zoals de skiduim of zenuwaandoeningen zoals carpaal tunnel syndroom.

Ervaart u pijnklachten aan de hand, pols of onderarm? Neem dan contact op met Chantal Olij van Verantwoord Bewegen in Wormer.

Eendrachtstraat 3
1531 DT Wormer
075-6426942

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?

Eten uit de berm

vrijdag 18 juni 2021|