Het eindspel

De fases van het schaakspel zijn opening, middenspel en eindspel. Het eindspel is nu aan de beurt. Heel veel schakers besteden veel tijd aan de opening en het middenspel. Men onderschat het belang van het eindspel. Dat is heel ‘makkelijk’, er zijn toch weinig stukken op het bord!? De tijds- besteding bij veel amateurs is 70% opening, 20% middenspel en 10% eindspel. Het is beter om 40% middenspel en eindspel te doen en 20% opening!

Nu drie voorbeelden van het eindspel en wel pionnen-eindspelen.

Op het bord de eerste stelling: wit, Kg6 en pion a6 – zwart Kh8. Inderdaad deze positie is simpel. Wit speelt pion a6-a7 – zw. Kh8-g8 en dan gaat de witte pion promoveren tot dame (a7-a8). Je ruilt de pion om voor een dame of toren en het staat meteen schaakmat! Je ziet de pion is het schaakstuk met toekomst!

De 2e stelling is: wit, Kh4- pionnen b5/f6/g5/ h5 zwart, Kh7-Ld5-pionnen b4/g7.

Nadat je de stelling hebt opgezet, kijk je er 5 minuten naar en bedenk je een plan.

Oplossing: 1. f6-f7, Ld5xf7 2. g5-g6 schaak, Lf7xg6 3. h5xg6 schaak, Kh7-h6!! (zwart speelt op een val) 4. b5-b6, b4-b3 5. b6-b7, b3-b2
6. b7-b8 Toren-promotie (geen dame halen) Dan staat pion g6 van wit gedekt. Als zwart dan ook een dame haalt, slaat de witte dame de zwarte dame en kan de zwarte koning niet spelen, hij staat PAT. Dan is het remise! Na de promotie tot toren kan wit de pion op b2 of b1 pakken en staat het geen PAT! Wit gaat dan winnen met een toren meer.

De 3e stelling is voor jou om te oefenen, de volgende keer krijg je de oplossing. Wit: Kh1 pionnen a5/b5/c5 zwart: Kh3 pionnen a7/b7/c7. De opgave is wit speelt en wint!

Voor alle stellingen zou ik willen vragen, speel deze stellingen uit om de kansen van wit/zwart te ervaren. Heel belangrijk is het om de stellingen op het schaakbord uit te spelen, dan krijgt je het beter in de vingers.

Ik ben benieuwd naar jouw reacties/vragen/ tips. Mail ze naar [email protected]

Met schakers groet, Frank Tijdeman Schaaktrainer 3 KNSB
Schaakpret.nl

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug