Gevederde vrienden

Wormerland staat bekend om het grootste veenweide gebied van Europa; ons Wormer- en Jisperveld. Met name bijzonder door de vele vogels, alledaagse maar ook een aantal hele bijzondere. Vogelaar Marcel Boer laat ons nader kennismaken met hen.

Kunnen alle vogels zingen?

Bij vogelgeluid denken we toch in de eerste plaats aan vogelzang, hoewel lang niet alle vogels zangvogels zijn en kunnen zingen. Zelfs de Wulp met zijn klagende zangerige roep en de Grutto en de Kieviet met hun karakteristieke geluiden zijn geen zangvogels. Om als vogel tot de orde der zangvogels te horen, moet je drie tenen om een tak kunnen krommen. De helft van de vogelwereldbevolking kan niet op een takje landen, maar zij zitten echt niet te mokken. De niet-zangers hebben zang niet nodig om de aandacht te trekken.

Als hun stembanden minder goed ontwikkeld zijn, hebben vogels allerlei trucjes om zich toch hoorbaar te maken. De Ooievaar kleppert met zijn snavel, de Specht roffelt met zijn snavel op een boomstam en de Watersnip maakt een blatend geluid door zich met gespreide staart- veren te laten vallen. De luchtstroom doet de veren flapperen en blaten. Duiven koeren maar maken tijdens de baltsvlucht ook met de vleugels klappende geluiden, evenals sommige uilen. Uilen maken ook knappende geluiden met de snavel.

De Roerdomp heeft een verstevigde luchtpijp met vergrote en versterkte kraakbeenringen. Hij pompt zijn borstkas vol lucht, laat eerst een zacht oe-oe-oe horen, alvorens te hoempen door de lucht met kracht naar buiten te stoten. Daarbij weet hij precies de juiste golflengte te treffen om het geluid te sturen over de scheidslijn tussen warme en koude lucht, die in de nacht nodig is om het geluid tot ver aan de grenzen van zijn grote territorium te laten klinken.

De rauwe alarm schreeuw van de Blauwe reiger doet ons denken aan dinosaurussen, waarmee alle vogels verwant zijn. Hoewel we natuurlijk niet echt weten welk geluid dino’s voortbrachten. Alleen de Kemphaan, die zegt niets maar pronkt met zijn verentooi, waarop het vrouwtje antwoordt met ruf-ruf.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?