Freerunning: leuk om te doen en leuk om te zien

Jasjwin te Riele (16) doet aan freerunning en traint in de sporthal in Wormer. Hij wil hier zeker mee verder: ‘Buiten sporten, creatief omgaan met de omgeving en naar het buitenland om te trainen.’

Jasjwin traint twee keer per week, eerst bij Kwiek, nu bij gymnastiekvereniging Lycurgus-Hygiëa die deze activiteit van Kwiek heeft overgenomen. Als kind vond Jasjwin het leuk om van alles en nog wat te beklimmen. ‘Ik was een beweeglijke jongen, ik deed aan badminton, ook in de sporthal. Na een poosje wilde ik een nieuwe sport, graag iets aparts. Mijn moeder bracht me op het idee van freerunning. Meteen ging ik op les, ik was toen tien jaar. Toen ik met badminton stopte ging ik meer freerunnen. Ik train nu twee keer per week. Helaas konden we vanwege weer een lockdown de laatste kerstvakantie niet trainen.’

Ik wilde een nieuwe sport, graag iets aparts

Individuele sport
Volgens Jasjwin is freerunnen leuk om te doen en leuk om te zien. ‘Je traint in een groep en je ziet hoe anderen vooruitgaan en op welk level ze zitten. Maar je doet het individueel. Als het rustig is trainen we met vijf mensen, een drukke groep heeft zo’n twaalf deelnemers, allemaal jongens. Om de paar jaar hebben we een wedstrijd. Freerunning bestaat uit drie onderdelen: flow, salto’s en vaults.’ De laatste wedstrijd was in maart 2020. Iedereen van de vereniging mag zich aanmelden. ‘Je schrijft je in voor een onderdeel en een level. Ik had me ingeschreven voor flow. Je krijgt van de meesters punten, ik werd tweede.’

Ik ben vooral trots op de vooruitgang die ik heb doorgemaakt

Goede muren graag
In Wormer is het lastig om een goede plek te vinden voor een freerunner, vertel Jasjwin. ‘Je hebt goede muren nodig, het mag niet te druk zijn met mensen en er moet veel structuur zijn op straat. Ik ga vaak op pad met twee vrienden, we kennen elkaar al jaren en we zien elkaars progressie. In Zaandam is een goede plek bij Ahold, die heeft een overkapping, met slecht weer is dat lekker. We willen ook eens naar Johnny Spot, een zeer bekende Amsterdamse spot in de freerun wereld. Er is een website van de meesters, freeinmotion.nl, waar alle spots op staan voor buitentrainingen in Nederland.’

Trots
‘Ik ben vooral trots op de vooruitgang die ik heb doorgemaakt’, vertel Jasjwin. ‘Soms heb je wel eens pech. In december probeerde ik mezelf van een val te redden en ik verrekte m’n duim. Die kon ik voor een tijdje niet gebruiken. Het gaat nu gelukkig een stuk beter.’ Jasjwin wil zeker verder met zijn sport. ‘Veel meer buiten trainen, omgaan met de omgeving. Ik wil graag ooit naar het buitenland om zelf te trainen. Tijdens vakanties op zoek naar goede plekken.’ Jasjwin doet de mbo-opleiding allround meubelmaker. Hij heeft geen idee wat hij later wil worden. ‘Ik weet alleen dat ik graag met m’n handen werk.’

TEKST: TRUDA ZIJP BEELD: DAVID DE LANGE

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?