Eigen Wijze Jonge Ondernemers verdienen een dagje Efteling

Een openingssketch, een schatkist met twintig euro en speeddates met ondernemers. Allemaal ingrediënten voor een spetterende start van het thema: ‘Jonge ondernemers’ op basisschool De Eigen Wijs in stamgroep 5/6. Een aantal leerlingen mocht aan het begin van het thema ‘gebakken lucht’ verkopen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen jouw product wil kopen? De kinderen ontdekten dat je verkooppraatje goed moet zijn en je je doelgroep moet zien te overtuigen. De toon was gezet en de opdracht kon beginnen: ‘Maak groepjes met verschillende kwaliteiten.’ Maar wat zijn kwaliteiten dan eigenlijk en hoe kom je erachter wie welke kwaliteiten bezit. Zo kom je dus ontzettend veel interessante zaken tegen bij de start van zo’n thema. 

Tegelijkertijd ontstonden er bij de kinderen heel veel onderzoeksvragen: -Wat is een bedrijf nu eigenlijk? -Wat voor soort bedrijven zijn er? -Wat is ervoor nodig om een bedrijf te starten? 

Wat is er nu mooier dan de kinderen de ruimte te geven om met een hun groepjes een echt bedrijf te starten. Als stamgroepcoaches (leerkrachten) geloven wij natuurlijk in deze jonge ondernemers. We hebben elk groepje twintig euro aan startkapitaal gegeven. Dat begint met dromen met elkaar. Wat vinden we leuk om te gaan doen? Wat is haalbaar? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we winst gaan maken? De volgende stap is een bedrijfsplan maken en dit pitchen aan echte ondernemers. Met een portie positieve feedback en kritische vragen zijn ze verder aan de slag gegaan. 

Het is niet altijd makkelijk. Het samenwerken, plannen bijstellen, ideeën ombuigen. De hobbels overwinnen als groep is dan wel heel tof. Tegelijkertijd moeten de kasboeken goed worden bijgehouden, websites gebouwd worden, teksten geschreven worden, flyers ontworpen worden. Er zit dus ook taal en rekenen in het thema.  Lukt het de jonge ondernemers om met de winst een tof uitje voor de klas te bekostigen? Het startkapitaal moet uiteraard nog van de winst worden afgetrokken. Ze hebben hoog ingezet en ze willen naar de Efteling. Aan ambitie geen gebrek bij deze jonge ondernemers. Bij de afsluitende handelsbeurs waren de kinderen gespannen en heel gemotiveerd. En, ze hebben maar liefst €1.441,33 verdiend.  Super blije ondernemers, trotse ouders,  grootouders en coaches. Donderdag 30 juni gaan ze naar de Efteling. Het geld dat ze niet gebruiken, doneren aan een goed doel voor andere kinderen.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?