VV Knollendam: De voorzitter neemt afscheid

George Zwart neemt het laatste weekend van mei afscheid als bestuursvoorzitter van de Voetbalvereniging Knollendam. In dit hemelvaartweekend viert de vereniging zijn negentigjarig bestaan. George doet dan nog één keer de bestuursdienst, en dan is het klaar.

‘Ik zit nu vierentwintig jaar bij het bestuur’, vertelt George, ‘waarvan de laatste vijftien jaar als voorzitter. Het is tijd voor nieuwe dingen.’

Voetbal en toetsen
George woont zijn hele leven in Oostknollendam, vanaf zijn elfde in het huis waar hij nu woont. Al jong ging hij op voetbal en speelde een aantal jaar als keeper, ook bij WFC. ‘Op mijn zeventiende moest ik vanwege enkelblessures stoppen. Dat was niet jammer, want toen had ik meer tijd voor de muziek.’ Hij zat ook al jong op muziekles en trad later als toetsenist overal op met het trio Capito. George ging als scheidsrechter weer terug naar het voetbal. ‘Na een poosje moesten ze me van het veld dragen, mijn achillespezen deden het niet meer. Ik heb een jaar niet gewerkt omdat ik niet meer kon lopen.’ Hij werkte in verschillende machinefabrieken en kocht achter zijn huis een scheepswerf aan de Zaan met een benzinestation voor de schepen. ‘Daar kon ik aan de rommel en m’n tijd zelf indelen, aan de slag als het lichamelijk ging. Ik ging machineonderdelen maken.’ Toch wilde George weer wat met de voetballerij. ‘Dus ging ik in 1998 in het bestuur. Het jaar daarop namen we met ons trio na eenentwintig jaar afscheid van de muziek. Mooie tijd geweest.’

George wenst de vereniging alle goeds toe

Varen door Nederland
‘Als voorzitter regel je van alles. Ik heb me bijvoorbeeld ingezet voor het nieuwe terrein met kunstgras. De officiële eerste aftrap in 2010 was door burgemeester Peter Tange, de eerste score was van oud voorzitter Gerbrand Bloem. En altijd leuk vind ik de nieuwjaarswedstrijden waar oud Knollendammers tegen nieuwe voetballers spelen. Daarna is er dan een speech waarin we mensen eren die lang lid zijn.’ En nu is de voetbaltijd voorbij. ‘Mooi zat zo.’ De komende tijd gaat George, inmiddels 66, ook zijn werk afbouwen. ‘Ik wil het huis verkopen, mijn werkplaats verbouwen en daarin wonen.’ Een prachtige plek aan de oever van de Zaan met een breed uitzicht op Westknollendam, de palen van de benzinepompen zie je nog in het water staan. Hij heeft een kruiser waar hij samen met zijn vrouw al jaren mee op vakantie gaat. ‘We varen heel Nederland door, ook over het IJsselmeer. Dat willen we vaker doen, en langer. Mijn vrouw moet nog drie jaar, dus we kunnen nog niet helemaal alles wat we willen.’ George wenst de vereniging alle goeds toe. Waar denk je dan bijvoorbeeld aan? ‘Dat er het volgend seizoen weer een eerste is. En een hoop publiek.’

TEKST: TRUDA ZIJP BEELD: NIENKE HUSSLAGE

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?