De smaak van toen: Hachee van Edith Bos

Je ziet het, ruikt het, of proeft het en de herinneringen aan je jeugd, of andere tijden komen vanzelf bovendrijven. Iedereen kent wel zo een gerecht.

HACHEE van Edith Bos uit Wormer

‘Mijn ‘opa van Oers’ leefde alleen. Mijn oma was al voor mijn geboorte overleden. Als we met veel mensen bij hem thuis bleven eten, met mijn ouders en oom en tante, dan maakte hij altijd hachee. Hij heeft het recept doorgegeven aan zijn kinderen en mijn moeder weer aan mij.

Als ik het zelf maak, zo eens per twee maanden, dan moet ik altijd weer aan mijn lieve opa denken. Hij woonde vlakbij onze school, dus mijn zus en ik aten geregeld tussen de middag bij hem, of we kwamen langs om een potje te dammen. Hij maakte de hachee steevast met rode kool. Wij eten het nu als ‘patatje stoofvlees’. Opa’s toetje laat ik achterwege. Drilpudding, mét vel. Om te gruwelen. Zijn hachee is wel lekker. Het moet heel lang pruttelen, maar veel werk is het verder niet.’

Hier het recept voor de hachee van Edith, zoals haar opa het maakte.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 800 gram runderlappen
  • 2 hele grote uien
  • 1 a 2 eetlepels bloem
  • halve liter runderbouillon
  • 2 eetlepeltjes rode wijnazijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • klein snufje paprikapoeder
  • klein beetje suiker
  • Margarine of braadboter om het vlees te braden

Bereiding:
Braad eerst het vlees in een koekenpan in boter op hoog vuur, totdat beide kanten rondom bruin zijn. Doe dan eerst een beetje boter en daarna de runderlappen in de braadpan. Dan voeg je de uien in grove stukken toe. Daarna doe je de paprikapoeder, bloem, rode wijnazijn en suiker erbij. Roer heel even in de pan totdat het gemengd is en doe daarna de bouillon erdoor en dan de laurier en de kruidnagels. De kruidnagels steek je daarbij in het laurierblaadje, zodat je ze later makkelijk weer kunt terugvinden.

Dan gaat het deksel erop en is het heel lang wachten. Laat de hachee ongeveer zes uur stoven op laag vuur. Het vlees valt vanzelf uit elkaar. Als dat gebeurt, laat het dan nog een half uur doorpruttelen zonder het deksel op de pan. Als laatste haal je de laurier en kruidnagel er weer uit. Frituur aan en patatjes erbij.

Smakelijk eten!

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?