De mens centraal: Samen leven

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulp en ondersteuning, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen, kunnen blijven meedoen in de maatschappij en zelf de regie houden over hun leven. Ook als ze een (tijdelijke) beperking hebben. Soms is daar hulp van professionele mensen of middelen voor nodig. We praten je in ‘Samen leven’ bij over onderwerpen die bij de Wmo horen. Deze keer: gebruikelijke hulp.

Het echtpaar H. uit Spijkerboor vraagt een tweede toilet aan voor in de badkamer op de bovenverdieping van hun huurwoning. Mevrouw H. vertelt dat haar man na een val nooit meer de oude is geworden. Zij merkt dat het voor haar man moeilijker wordt om ’s nachts gebruik te maken van het toilet beneden. Ze hebben nagedacht over het lenen van een toiletstoel bij Medipoint, maar deze past niet op de slaapkamer.

Conclusie na het keukentafelgesprek

  • De consulent legt uit dat een tweede toilet niet vanuit de Wmo wordt vergoed. Een tweede toilet wordt, net als een verhoogd toilet, gezien als algemeen gebruikelijk. Dit zijn voorzieningen, producten en diensten die voor iedereen te koop zijn in de reguliere winkels voor een algemeen geaccepteerde prijs.
  • Het echtpaar kan informeren bij de woningbouwvereniging. Wellicht zijn zij bereid een tweede toilet te plaatsen. Een andere mogelijkheid is om de toiletstoel in een andere slaapkamer te plaatsen. Een gelijkvloerse woning is ook iets waar het echtpaar over na kan denken. Tip van de consulent: zorg dat je staat ingeschreven bij Woningnet.
  • Elke situatie is uniek. Het is daarom altijd goed om in gesprek te gaan met een Wmo-consulent.

Wmo-consulent bereiken
De Wmo-consulenten zijn iedere werkdag van 08.30-11.30 uur bereikbaar via: 075-651 2100 (optie 1 in het keuzemenu). Mailen kan ook: antwoord@over-gemeenten.nl. Geef bij het onderwerp aan: Wmo-vraag. In de mail vermeld je voor welk probleem je een oplossing zoekt.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?