Creatief word je hier vanzelf

Keramiekkunstenares Danielle van Assema-Vet (54) uit Wormer heeft door zelfstudie en veel experimenteren een geheel eigen stijl ontwikkeld. Dat is de kracht van de autodidact. Een net afwijkende benadering zorgt vaak voor een interessanter resultaat. Danielle is opgeleid tot technisch oogheelkundig assistente. Geen wonder dat ze een frisse kijk op kunst heeft. ‘Het oog wil ook wat’ heette een expositie die ze ooit hield bij het Oogheelkundig Medisch Centrum in Zaandam. Waar ze nu al jaren zelf haar atelier openstelt voor geïnteresseerde kunstliefhebbers, ging ze in vroeger dagen met haar man Jan in de weekenden vaak op bezoek bij kunstenaars. De werken van de ook in Wormer zeer bekende Nienke van Amersfoort raakten haar meteen. Het echtpaar kocht een paar creaties van Nienke.

Unieke objecten
Zo rond haar veertigste kwam Danielle na een eerste lesavond keramiek enthousiast thuis en vroeg voor haar verjaardag een keramiekoven, een lekkere grote. Na een jaar stopte ze met werken en richtte zich volledig op het kunstenaarschap. ‘Ik ben iemand die heel aards werkt, die van grote vazen en schaalobjecten houdt.’ Al snel begon ze ook met het geven van workshops. ‘Ik vind het belangrijk dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Een beginner hoeft niet te schromen. Elk object is uniek, mislukking bestaat niet.’ Met de tweedelige workshop Saggar- en Rakutechniek, was ze een van de eersten in Noord-Holland.

Urn to Be
Ze kwam in contact met een crematorium en zag dat er toentertijd alleen maar strakke, gladde urnen te verkrijgen waren. ‘Zo rond is een leven niet. Met de Rakutechniek ontstaat een uniek patroon. De barsten in het leven als het ware.’ Urn to Be was geboren. Onder meer workshops waarin samen met nabestaanden speciale urnen worden gemaakt. Een zeer origineel idee dat in de loop der tijd behoorlijk wat navolging heeft gevonden.

Nieuw atelier
Onlangs heeft Danielle de voormalige kerk en een gedeelte van de pastorie in de Marktstraat te Wormerveer tot haar beschikking gekregen. En tot haar grote genoegen heeft ze Nienke van Amersfoort bereid gevonden om als coach te fungeren. Danielle: ‘Je bent nooit te oud om je verder te ontwikkelen. De cirkel is daarmee rond. Ik heb de ruimte, wil veel meer combinatie- technieken gaan uitproberen. Allereerst zal ik de kerk in ere herstellen. Uiteindelijk zal ik mijn nieuwe werkruimte ook open- stellen voor de atelierroute. Creatief word je hier vanzelf.’

Urn to Be
Klaverland 12
1531SX Wormer
T: 06-55727696 / 075-6214877 E: [email protected]

W: www.urntobe.nl
W: www.rakuexperience.com

TEKST: GUUS BAUER BEELD: BENTHE VAN ASSEMA

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug