Column Rik Jacobs: De menselijke maat

Het notariaat heeft een bepaald imago. Beetje stoffig, deftig taalgebruik en statig gezeteld, omringd door gepolitoerde meubelen. Geen computer. Ganzenveer. Dat past beter in het beeld dan een jolige snuiter, die gek is op zeilen en paardrijden. En op het vak.

Want als er iemand in de werkelijkheid staat, is het de notaris. Geen hypotheekakte passeert zonder tussenkomst van een dergelijke door de koning beëdigde jurist. Huwelijkse voorwaarden zijn pas rechtsgeldig als deze notarieel zijn bekrachtigd. Wij adviseren over het testament bij leven en na de dood. Ik mag mijzelf gespecialiseerd mediator noemen, geaccrediteerd door de Vereniging van Mediators in het Notariaat (VMN) en bemiddel in conflictsituaties die ontstaan bij beëindiging van relaties, privé maar ook zakelijk. De wet dient hierbij als leidraad, maar de menselijke maat voert de boventoon.

Bij elke belangrijke levensgebeurtenis komen emoties vrij. En ja, soms zijn die tegengesteld. Dan is het een uitdaging om tot een vergelijk te komen, een oplossing waarin iedereen zich kan vinden. Mijn rol wisselt van toeschouwer naar aangever tot bemiddelaar die soms, heel soms, harde noten moet kraken. Heerlijk! De lange opleiding en eindeloze bijscholing dubbel en dwars waard.

Dikke wetboeken en een schijnbaar oneindige stroom aanvullingen plus arresten behoren óók tot het beroep van notaris. Leren en bijleren, harde feiten en fiscaliteiten toe- passen in de dagelijkse praktijk. De voorkant van de emotie. Want alleen als je weet wat je doet, en waarom dat zo moet, ben je bevoegd om passend met de emotionele kant van het leven om te gaan. Als je de menselijke maat daarin weet toe te passen, ben je geschikt voor het notariaat. Weet je daarbij óók de juiste snaar te raken, dan willen wij met jou kennismaken! Dus leg die ganzenveer maar weer terug, trek je das los en schop die hakken uit. Wij doen niet aan imago, alleen aan mensen!

Hartelijke groet,

Meester Rik Jacobs,

Notaris bij Zaannotarissen
[email protected]

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?

Eten uit de berm

vrijdag 18 juni 2021|