Column Guus Bauer: Heen en weer

Als mantelzorger ben ik regelmatig nog in Amsterdam te vinden, ga bijna zonder uitzondering met de fiets, eventueel elektrisch ondersteund. Je bent niet afhankelijk van vertrektijden, hebt geen last van vertragingen, overvolle coupés en gedrang. Bovendien kun je nog eens ergens even aanleggen. Aan de waterkant met een boekje, of indien je ineens erg dorstig bent, gelukkigerwijs ook weer bij een terras.

De pont bij de Hembrug is onlangs vervangen door een volledig elektrisch exemplaar. Geen diesels meer, waarvan er een aantal al vanaf 1934 in dienst was. (Heeft natuurlijk ook wel weer wat, om te weten, te voelen dat je op hetzelfde dek staat als waar je vader, je oom, of een ander familielid decennia eerder ook al vrijwel dagelijks een paar minuten heeft doorgebracht. De ronkende motors bij tegenwind, de stank van de uitlaatgassen.) Er zijn door de GVB vier elektrische exemplaren aangeschaft tegen een kostprijs van een slordige zeven miljoen euro per stuk. Twee dieselponten zijn aan Suriname overgedaan, twee staan er ten tijde van het ter perse gaan van dit blad nog te koop. Een mooi werkschip, of misschien…

De eerste voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe brug over de Zaan zijn voorzichtig aan begonnen. Er is wat materiaal verzameld aan de kant van Wormer, in Wormerveer zijn de eerste parkeerplaatsen ontdaan van stenen. Er komt uiteindelijk ter hoogte van Stelling Wonen een noodbrug. De Zaanweg wordt kennelijk eenrichtingsverkeer. Hele hordes mensen voorzien gigantische opstoppingen in de komende jaren.

Ik denk dat het een goede zaak is om ook (weer) een pontje in het leven te roepen. De dieselpont van het Noordzeekanaal is denkelijk veel te groot, maar ergens moet er toch wel een scheepje op te duikelen zijn en het moet niet al te moeilijk zijn om aan beide zijden een steiger te bouwen. Een pont alleen voor voetgangers en fietsers, eventueel elektrisch ondersteund. Ik heb een vaarbewijs. Een paar keer per uur heen en weer, dat lijkt me wel wat.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?