Column Guus Bauer: Groepsgedrag

In een eerdere column merkte ik op dat het opvallend is hoe snel een willekeurig bij elkaar gezocht groepje mensen uit Wormerland en de Zaanstreek in een klein etmaal in een stembureau een hechte binding krijgt met elkaar. Maar er is ook minder fijn groeps­ gedrag. Denk aan sommige meutes wielrenners op ‘s lands fietspaden. Echte wedstrijdrijders trainen alleen, heel vroeg of in de avond, nooit in de volle zon, draaien saaie rondjes ergens ver weg in de polder, de blik op oneindig, blijven weg van toeristische routes, gaan het liefst, zoals buurt­ en generatiegenoot Fred B. nog steeds, buiten het seizoen de bergen in. Hoe sterk is de eenzame fietser, die krom­ gebogen over het stuur… Nou, de jaren gaan tellen, en het is al heel wat seizoenen her dat ik nog eens, zoals het heet, ‘kort’ eindigde in een wedstrijd.

Op een van de eerste warme dagen in juni werd de pont bij de Hembrug overspoeld door racelui, over het algemeen middelbare mannen in felgekleurd lycra met sponsornamen. Zou er werkelijk iemand zijn die deze knarren aanziet voor professionals? Mij niet meer gezien, zo’n kek pakje. Ze waren druk in gesprek over materiaal, trainingsschema’s en voedings­ supplementen. Aan hun embonpoint te zien, liefhebbers van bier, brood en worst. Derge­ lijke rijders hebben een wat aparte stijl, trappen wijdbeens, omcirkelen zo hun pens.

Ik stond vooraan en zodra de klep naar beneden ging, zette ik aan voor een spurt op mijn oude karretje. Ik had de spottende blikken wel gezien. Maar er gaat niets boven een stalen frame. Ook niet de carbonfietsen van, in hun geval soms wel, tienduizenden euro’s.
Ze haalden me na een kilometer of wat in, drukten me bijkans in de berm. Ik ging in de achtervolging, hoorde hoe ze een man op een opoefiets met een ‘uit de weg, ouwe’ aan de kant schreeuwden. Daarop zag ik een wonder. De man klapte zijn dijbenen uit en reed, met een kleuter voorop, de groep zwijgend voorbij, verdween in een moordend tempo aan de horizon. Mag ik via de redactie horen of u het was, de marathonschaatser, de olympisch kampioen op de tien kilometer?

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?