Column Guus Bauer: De eerste liefde

Iets nieuws scheppen dat beklijft, is wat elke creatieveling diep in zijn hart wil. Een zogenaamde ‘everseller’ maken onder het aloude adagium ‘wie schrijft, die blijft’, waar je erfgenamen ook nog een beetje op kunnen teren. Nou valt dat tegenwoordig voor bijna alle schrijvers erg tegen. Je werk is na je verscheiden vrijwel meteen ook dood en begraven, een korte opleving door de tijding zelf daargelaten. Je kunt beter iets in de muziek doen. Eén enkele song kan je leven zelfs al drastisch veranderen. Er zijn ontelbare voorbeelden van de zogenaamde ‘one time wonders’.

Onlangs werd ik benaderd door een platenmaatschappij. Niet veel mensen weten dat ik onder pseudoniem songteksten schrijf voor derden, af en toe zelf ook nog eens een nummertje de wereld instuur. In een ver verleden speelde ik drums en percussie in diverse bandjes, een enkele keer een baspartij. De meneer van de platenmaatschappij zei dat ze van plan waren om in het voorjaar een compilatie te laten verschijnen van ‘nieuwe golfmuziek’, daarmee voor alle duidelijkheid de wave in de jaren zeventig en tachtig bedoelend. Hij vroeg of ik de mastertapes had van een aantal nummers uit die tijd! Natuurlijk, ik heb ze over de hele wereld meegesleept. Nee, dus. Een zoektocht begon.

De bassist bleek opgeklommen te zijn tot een van de directeuren van een zekere bierbrouwerij. Hij werkte op dat moment in Nieuw-Zeeland. Ook hij had geen idee, wist wel dat de toetsenist tussen Thailand en Panama pendelt. Ik onderschepte hem in Londen. Ergens had hij nog wel de singles, maar pas over een half jaar was hij weer eens thuis in Limburg. De zanger annex rapper, inmiddels directeur van een omroep, kon me wel aan een oude tv-opname helpen.

Om een lange zoektocht samen te vatten. Op een middag in januari stak ik de brug over naar Wormer en haalde daar bij een goede vriendin van de gitarist de mastertapes op. Binnenkort verschijnt de compilatie, op vinyl! En na pakweg veertig jaar komen de oude rockers weer een keer bij elkaar. De eerste liefde, de mooiste.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?