Column Guus Bauer: Bruggen bouwen

Als beroepsschrijver – iemand die dus echt van de pen leeft, zonder bijbaan in loondienst – moet je toch binnen je vakgebied zo af en toe wat bijklussen. Bestsellers zijn zeer zeldzaam geworden, een goed verkopend boek vaker eerder uitzondering dan regel. Zo heb ik met wisselend genoegen gediend als ghostwriter voor Bekende Mensen, gaf literatuurlessen in Vlaanderen, Münsterland en aan de Amsterdamse Schrijversvakschool, was – de S wel duidelijk uitspreken – kustschrijver van Nederland en België, rommelde wat voor de Europese unie. Dat en nog zo wat. Geeft niets hoor, zou mijn tante zeggen, echt iemand uit de streek.

Ik stond onlangs even te kijken aan de Zaan bij de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de tijdelijke brug. Grote buizen werden bij de kades in het water gejakkerd, de pijlers voor de stalen overbrugging zelf. Een demontabel geheel dat eerder dienst deed bij het Molletjesveer. Best een goede plek die ze gekozen hebben. In Wormer althans, met aansluiting op de rotonde met doorgaand verkeer. In Wormerveer zal het door de geringe breedte van de Zaanweg waarschijnlijk wel tot chaos leiden. Maar goed, de tijd zal het leren.

Terwijl ze bezig waren met het verstevigen van de oevers, moest ik denken aan de woorden van een studente na afloop van een paar lessen creatief schrijven, die ik overigens liever samenkomsten zou willen noemen. ‘Na de eerste middagen had ik echt al het idee dat ik uiteindelijk een brug zou kunnen slaan, een grote stap kon maken. Bedankt voor de fundamenten.’ Ik was wat verrast. Een heel stille, timide deelneemster. Ze had de aanwijzingen heel goed overdacht, er precies uitgepikt wat haar verder kon helpen, zo bleek uit het gesprek. Het lijkt me mooi om zoiets dergelijks ook in Wormerland en de Zaanstreek op te zetten. Samen schrijven wij uw verhaal. Een paar cursisten elders hebben al boeken geschreven, eentje werkt er nu voor NRC Handelsblad (Nee, niet die Wormernees.) Eens kijken of we hier ook een groepje kunnen vormen. Reacties naar de redactie.

Deel dit verhaal met je vrienden

Terug

Heb je dit ook gezien?